Oldal kiválasztása

Cégben elszámolt befektetéses életbiztosítások!

Mi legyen vele???

2018.01.17

Olvasási idő (perc)

Dömötörfy
István

ÖSSZEFOGLALÁS

Fontos adóelőny zárult 2017-ben!

 

  1. Mi a teendője jelenlegi szerződésével?
  2. Mi legyen vele a 2018-tól?
  3. És hogyan készüljön fel a bekövetkezett változásra?

Az alábbiakban azt boncolgatjuk, hogy mit tegyünk, ha rendelkezünk egy speciális megtakarítási formával, amely hosszú ideig virágzott hazánkban, tavaly azonban jelentős átalakuláson ment keresztül: Ez a Unit-Linked, (más néven befektetési egységhez kötött) életbiztosítás azon válfaja, mely cégként is fizethető és így költségként adómentesen elszámolható volt – de csak 2017-ig!

E megtakarítási formának a felvirágzása 2008-ban kezdődött, és 2010 elején már a biztosítók életági új díjbevételeinek 65%-át ez a forma adta. Idén januártól azonban a befektetésnek ezt a céges formáját már 43,66 vagy 41,66 % adóteher sújtja…

Éppen ezért időszerű körbejárnunk, hogy mi a teendője az ilyen jellegű céges szerződéseivel. Számba vesszük a legfontosabb tudnivalókat, és mutatjuk az alternatívákat.

Mi változik 2018-tól?

Az ilyen típusú befektetési szerződések díját (összegbeli korlát nélkül) a cégek mindeddig úgy fizethették, hogy a befizetett összeget személyi jellegű ráfordításként elszámolták, társasági adó alapjukat ezzel csökkentették, és más jellegű adót sem fizettek ezen kifizetés után. Ez 2017 év végéig így is marad. 2018. január 1-től azonban az ÚJ befizetések után további 43,66% adót kell megfizetnie a cégeknek az állam felé, az EHO tervezett újabb 2%-kal csökkentése esetén, pedig az érvényes adóteher: 41,66% minden ilyen jellegű befizetés után.

Ez pedig már nem olyan jó üzlet… Bár még mindig sokkal kedvezőbb, mint a munkabér jellegű kifizetések adóterhe. Ezért a lojalitási programok esetén változatlanul versenyképes. Viszont a tulajdonosi személyi jellegű ráfordítások esetében nem tud versenybe szállni az osztalék ági kivéttel…

Továbbra is adómentes lesz ez a megtakarítási forma, ha nem cégként, hanem magánszemélyként fizeti valaki. Ehhez viszont értelemszerűen szerződőváltásra lesz szükség. Ennek lehetőségét vizsgálandó alaposan meg kell nézni az adott konstrukció különös feltételeit, a szerződő és a biztosított által a jövőben gyakorolható jogokat – ehhez nem árt a tapasztalat és az SZJA törvény ismerete sem. Valamint figyelembe kell vennünk azt is, hogy ez esetben már adózott pénzeinkből helyezzük el az éves összegeket, tehát adóelőnyökkel a szerződés tekintetében a továbbiakban nem számolhatunk.

Hogyan mérje fel jelenlegi helyzetét?

A portfólió aktuális értékét ellenőrizni nagyon egyszerű: ehhez mindössze be kell lépnie a biztosító ügyfélportálján, megnézni, mennyit fizetett be eddig a cég és ezt az összeget összehasonlítani a szerződés jelenlegi értékével. Ez alapján eldöntheti, elégedett-e a szerződés alakulásával.

A fáradságosabb, ám teljesebb képet adó megoldás az, hogy fentieken túl az éves kimutatásokból kinyeri, mennyi volt a konstrukció költsége mindeddig és mennyi a hozama. Ezt a munkát mi első körben mindig el szoktuk végezni ügyfeleinknek, hogy egy valóban átfogó képet kapjanak és kapjunk a befektetésükről.

Nem ritka a magukat ajánlgató pénzügyi tanácsadók alkalmatlansága egy ilyen komplex szerződési és adójogi kérdéseket is magában foglaló helyzet kézbentartására, hisz többségük elsősorban értékesítéssel foglalkozik, amely teljesen más kompetenciákat igényel. A mi felelősségünk tanácsadó irodaként viszont első sorban az együtt gondolkodásban és a megfelelő stratégiájának kialakításában, esetleges módosításában áll.

Valamit tennie kell szerződésével!

Mi a teendő, ha már nem fizeti, de még él a szerződése?

– Aktiválhatja szerződését: fizethet még az idei évben a szerződésére – ami azért lehet hasznos, mert ezzel az elhelyezett összeggel csökkentheti még a társasági adóalapját.

– Dönthet úgy, hogy továbbiakban sem fizet be új összeget, csak a szerződésbe fektetett pénzt akarja produktívan gyarapítani a követező években.

Van-e ideális kiszállási pont?

Ez nagyon szubjektív kérdés – mi eddig minden esetben találtunk ilyet. Nincs viszont univerzális módszer, szerződésenként és szerződőnként minden eset egyedi. Ez inkább stratégiai, és csak azután módszertani kérdés. Az ügyfeleknek érthető elvárása, hogy a szerződéseiket nyereségesen zárhassák le. Mi ebben vagyunk otthon.

Az a munkánk, hogy tanácsadóként 2-3 lehetséges alternatívát felvázoljunk, majd a leginkább elfogadhatónak ítélt magvalósítási forgatókönyvet elkészítsük. Ez igen komplex munka, mivel sok apró jogi és részletszabályt (úgy mint általános és különleges szerződési feltételek, hatályos SZJA és egyéb adótörvények etc.) kell ismernünk és összecsiszolnunk az ügyfelünk igényeivel, elképzeléseivel és egzakt számokba kell öltenünk ezeket az elképzeléseket.

Ezt követi a kevésbé komplex mégis sok odafigyelést és szakértelmet igénylő szakasz: végig kell zongoráznunk a kiválasztott forgatókönyvet, el kell végeznünk a megfelelő dokumentációt, adminisztrációt. Majd végrehajtanunk a vállalásunkat, hogy végig is követjük a kiválasztott stratégiát. Ez sok munka, de sokat is hoz az ügyfelünknek.

Mire kell feltétlenül figyelnünk?

Az elmúlt öt évben öt alkalommal is megváltozott az SZJA törvény ilyen típusú szerződésekre vonatkozó része. A legtöbb esetben ez csak fogalmi pontosításokat jelentett, két alkalommal azonban komolyabb stratégiai változtatásra is sor került.

Javasoljuk, hogy a biztosítók által a befizetett összegről kiküldött számla mellé a könyvelésbe az aktuális adóévre vonatkozó adózási tájékoztatót minden évben (akár visszamenőleg is) fűzze le az adóbevallás másodpéldányával együtt, és 5+1 évig őrizze is meg. Nincs az a könyvelő és nincs az a NAV-os szakértő, aki pontosan emlékezne arra, mikor milyen szabályozás volt érvényben. Sokkal jobb az, ha egzakt módon, áttekinthetően szerepel a könyvelésben, mintha utólag kellene találgatni, kutatgatni.

Hasznos volt ilyen szerződést kötni?

Ha jól használta, akkor mindenképpen. Így több pénzt vonhat ki a cég a társasági adó hatálya alól, így egy halasztott adózással az ügyfél a szerződés lejártakor dönthet, hogy cégként, vagy magánszemélyként előnyösebb ezen megtakarítási forma után adót fizetni, tehát jelentős mértékű adót spórolhat meg.

Ráadásul amennyiben valaki aktívan figyeli vagy figyelteti a portfólióját és az adminisztrációs folyamatokat is megfelelően végzik, akkor befektetési oldalról is szépen tud prosperálni. Lehet, hogy nem ez a legegyszerűbb megtakarítási forma. Ha valaki jól működteti és okosan használja, akkor viszont igazi főnyeremény lehet!

Mit tehet 2018 után?

01. Nem fizeti tovább cégként a szerződés díját

Nem fizeti tovább cégként a szerződés díját (41,66% adóval terhelve), de nem is vonja ki, csak „hagyja dolgozni”, ami nem keletkeztet adófizetési kötelezettséget. Ez esetben, mivel költségei továbbra is vannak, ezért kiemelt szerepe van a szerződés hozamtermelő képességének, mely kizárólag megfelelő odafigyeléssel, menedzseléssel valósítható meg.

02. Továbbfizeti cégként a szerződést

Továbbfizeti cégként a szerződést, társasági adó alapját csökkenti az elhelyezett összeggel, de megfizeti utána a mindig aktuális adóterheket – 2018-ban várhatóan 41,66%-ot.

03. Tovább fizeti a szerződést, de nem cégként

Tovább fizeti a szerződést, de nem cégként, hanem magánszemélyként (akár csökkentett összeggel), ez a megoldás szintén nem keletkeztet adófizetési kötelezettséget. Díjcsökkentést kell azonban kérvényezni és figyelni kell, hogy ez a csökkentés hogyan befolyásolja az elérhető bónuszokat.

04. Megállítja a szerződést és cégébe hívja vissza a pénzt

Ilyenkor az ügyfélnek “fájdalomdíjat” kell fizetnie a biztosító részére, amit visszavásárlási költségnek hívnak, és az ezzel csökkentett összeget kapja vissza. Ez a vállalat számlájára érkező pénz az adott évi adóalapját növeli. Ehhez a megoldáshoz speciális adminisztrációra, kedvezményezett változtatásra is szükség van a kivonást megelőzően.

05. Megállítja a szerződést és magánszemélyként veszi ki a pénzt

Megállítja a szerződést és magánszemélyként veszi ki a pénzt és magánszemélyként is adózza le, az aktuális adójogszabályoknak megfelelően. Ebben az esetben is a visszavásárlási értékkel kell számolnunk.

Céges UL tippek és trükkök

1.  A legtöbbet a portfólió aktív gondozása segít: fontos, hogy rendszeresen felülvizsgáljuk, teljesülnek-e a célok, megéri-e fenntartani a szerződést.

2.  Figyelni kell a következő években megszerezhető bónuszok feltételrendszerére is. Ezek megszerzése több százalékkal javíthatja az adott évi és az összes eredményt. Meghatározhatja, hogy plusszal vagy mínusszal zárjuk végül az ügyletet.

3.  Az árfolyamfigyelő rendszerek kikapcsolásával megteheti, hogy nem égeti tovább a pénzét egy volatilis környezetben. Ezen rendszerek csak egy nagyobb, tartós eséstől védhetik befektetését. A gyorsan változó árfolyamkörnyezetben könnyen mínuszokat realizálnak az ügyfélnek – mindezt pedig legtöbbször külön költségért.

TISZTÁN SZERETNE LÁTNI? FELHÍVJUK 5 PERCRE TELEFONON?

Ne húzzuk egymás idejét! 5 perc telefonon és megkapja a szükséges információt!

Csatlakozzon a MONEO közösséghez!

Csatlakozzon a folyamatos friss pénzzel fogható információkért!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!