Oldal kiválasztása

A jövő orvoslása

Olvasási idő (perc)

Forgács
István

ÖSSZEFOGLALÁS

Óriási változások küszében az orvostudomány

Az orvostudomány talán minden korábbinál jelentősebb változások előtt áll. Nem csak vadonatúj gyógymódok fognak viharos sebességgel megjelenni, hanem alapvetően átalakul maga a gyógyításnak a menete is. Az új, könnyen beszerezhető, otthon is használható high-tech eszközöknek köszönhetően a betegek egyre inkább az orvos partnerének számítanak majd. Dr. Meskó Bertalan orvos-jövőkutató szerint ez a változás elkerülhetetlen, és ha maguk az orvosok nem fognak az élére állni, fényes jövő helyett csak káoszra számíthatunk.

Dr. Meskó szavaira érdemes odafigyelnünk, hisz fiatal kora ellenére már a Semmelweis Egyetemnek és a Debreceni Egyetemnek is oktatója, sőt tartott már előadást a Harvardon és a Stanfordon is. Bár Weszprémy-díjas orvosként végzett, majd PhD-fokozatot szerzett a klinikai genomika területén, ahelyett hogy lemondott volna másik szenvedélyéről, az új technológiák kutatásáról, inkább új tudományágat alapított: az orvosi jövőkutatást.

Mindannyian jól ismerjük az egészségügyi vizitek lefolyását. A beteg komolyabb panasz esetén orvosához fordul, aki műszerei segítségével megvizsgálja, szükség esetén konzultál valamelyik munkatársával, majd vagy felállítja a diagnózist vagy magasabb szintre utalja be páciensét. Utóbbi esetben a folyamat az ismert forgatókönyv szerint zajlik tovább, míg végül meg nem kezdődhet a beteg kezelése és ennek révén gyógyulása.

Miért tartanak az orvosok a technológiától?

Dr. Meskó Bertalan szerint a szemünk előtt zajló technológiai fejlődés ennek hamarosan véget vet, mert a betegek az elérhető árban kínált, otthoni orvostechnikai okoseszközöknek köszönhetően, már a vizitre érkezésükkor tömérdek információval rendelkeznek majd betegségükről. Ezek az információk rengeteg terhet vesznek majd le az orvosok válláról, aminek köszönhetően a kezelés gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá válik.

Miért idegenkednek akkor mindettől éppen maguk az orvosok?

Egyrészt a gyógyítás klasszikus menete lényegében egyidős az orvostudománnyal, hiszen az orvosok rengeteg tanulás árán tesznek szert tudásukra és éppen emiatt fordulnak hozzájuk, bíznak meg bennük a betegek. Másrészt az internet térnyerésével már eddig is rengeteg kárt okozott a laikus betegek öndiagnosztikája, aminek köszönhetően napjainkban ismét elszaporodóban vannak az áltudományokon alapuló kuruzslások is.

Az orvosi jövőkutató véleménye ezzel szemben az, hogy a változás – mint a történelem során oly sokszor – sokkal inkább esély, mint veszély. Ráadásul, ha az orvosok nem is kívánnak élni ezzel az eséllyel, a betegek maguktól is fognak, a szakmai felügyelet nélküli öngyógyítás, kiegészülve a kuruzslás térnyerésével pedig óriási károkat fog okozni az egészségügynek és a társadalomnak.

Éppen ezért az egészségügynek nem szabad a technológiai fejlődés útjába állnia, hanem ki kell használnia az abban rejlő lehetőségeket. Ma is számos otthoni orvosi eszköz van már, ami megkönnyíti az orvosok munkáját, gondoljunk csak a láz- vagy a vérnyomásmérőre. Lázmérő nélkül bizonyára jóval többen fordulnának már kisebb hőemelkedéssel is feleslegesen orvosukhoz, vagy épp ellenkezőleg: ennek hiányában nem ismernék fel időben a baj súlyosságát és késlekedésük akár életükbe is kerülhetne.

Miért szabnánk hát gátat a hasonló eszközök elterjedésének, ha segítségükkel csökkenhetne az indokolatlan orvoslátogatások száma vagy az idejében felismert problémáknak köszönhetően előbb megkezdődhetne a betegek kezelése? Ma már hagyományos társa árának alig feléért elérhető a digitális fonendoszkóp, ami otthonunkban elemzi ki szív- és tüdőhangunkat, továbbá mp3 formájában el is tudja menteni az azokról készült felvételeket. Persze egyelőre ez a technika nem helyettesítheti az orvosi diagnózist, ám már most is kiválthatna sok személyes vizitet, időt spórolva meg ezzel orvosnak és páciensnek egyaránt.

Szuperszámítógép tart egészségesen

Egy másik, alig pár tízezer forintba kerülő eszköz egyszerre képes napi aktivitásunk, testhőnk, pulzusunk, véroxigénszintünk, alvásminőségünk és EKG-nk figyelésére. Gondoljuk el mennyivel gyorsabb és pontosabb diagnózisra lenne képes segítségével háziorvosunk.

Az új technológiák nem csak az orvoslás menetén, hanem annak értékelésén is változtatni fognak. Az IBM Watson nevezetű szuperszámítógépe képes az adatok alapján kiszűrni, ha egy orvos a többihez képest gyengébben teljesít, mert betegei lassabban gyógyulnak, több időt töltenek el az egészségügyi rendszerben. Hollandiában mindez már nem a távoli jövő, hanem a valóság. A digitális alapú, független értékelés sokkal megbízhatóbb a hagyományosnál, mikor esetleg az orvos felettesének is érdekében állhat kozmetikázni a statisztikai adatokon.

Szintén a Watson segítségével szeretnék az onkológusok munkáját is megkönnyíteni. Ma még egy onkológus értékes órákat tölt el CT és MRI felvételek áttekintésével, ám a jövőben a felvételek nagy részét már a számítógép fogja kiértékelni, hogy az orvosnak csak a nehezebben megítélhető esetekre kelljen fókuszálnia.

Az állami rendszerben hiába keressük

Az új technológiák az egészségügyi intézetben eltöltött idő optimalizálásában is segíthetnek. Egy holland klinikán például, már ma is egyenesen a szükséges részleg ajtajáig vezet minket egy mobil applikáció. A program arról is értesít, ha valahol éppen kapacitásfelesleg van, ezért például érdemes megcserélnünk a vérvétel és a röntgenvizsgálat sorrendjét.

Dr. Meskó szerint a páciens partnerként kezelését, a lassan követhetetlen mértékű temérdek újdonság megjelenése is indokolja. Nem várható el egy orvostól, hogy minden egyes betegség esetén maga nézzen utána a legújabb eljárásoknak, a betegnek viszont személyes érdeke, hogy jelezze, ha ilyenről szerez tudomást. Például már ma is van ahol a törött csonthoz szükséges gipszet 3D nyomtatóval gyártják le, mert beszerzése egész egyszerűen olcsóbb így. Vajon orvosunk hallott már erről a fejleményről?

A technológiai fejlődés gyorsulása egyre inkább növelni fogja a magán egészségbiztosítás fontosságát is, hiszen sok új eljárás csak évek múltával lesz elérhető az állami rendszerben, annak forráshiánya és nehézkes működése miatt is.

A jövő technológiáinak, mint például a vérünkben gyógyító nanorobotoknak, vagy a nyomtatott szerveknek, várhatóan az engedélyezése se egyszerre fog megtörténni a világban. Sok betegnek azonban sajnos nem lesz ideje kivárni, míg hazájának állami egészségügyi rendszerén keresztül is elérhetővé vállnak a legújabb gyógymódok.

 

TISZTÁN SZERETNE LÁTNI? FELHÍVJUK 5 PERCRE TELEFONON?

Ne húzzuk egymás idejét! 5 perc telefonon és megkapja a szükséges információt!

Csatlakozzon a MONEO közösséghez!

Csatlakozzon a folyamatos friss pénzzel fogható információkért!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!