Oldal kiválasztása

Mi vár Önre, ha beteg lesz?

Állami ellátórendszer vs. magán egészségügyi ellátás

Olvasási idő (perc)

Forgács
Annamária

ÖSSZEFOGLALÁS

A magyar kórházak kétharmada alkalmatlan a gyógyításra

Egy örömteli adat: a fejlett országokat tömörítő OECD tagjai között Magyarország az átlag alatt van a nők közötti mellrákos megbetegedések listáján. Egy lesújtó adat: a tagok közül Magyarországon az átlagnál több nő hal meg mellrákos megbetegedésekben. A kettő mérlege: a magyar egészségügy tragikus állapota.

“A magyar orvosképzés a világ élvonalában van, a magyar orvosok erőn felül teljesítenek.” Jól ismerjük az ilyen és ehhez hasonló szólamokat, amivel politikusaink igyekeznek jobb színben feltüntetni a magyar egészségügy helyzetét. Ezzel szemben ott állnak feketén-fehéren, kegyetlen tényként a nemzetközi felmérések, mint a párizsi székhelyű szervezet adatai.

A magyarul Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD Magyarországgal együtt 35 fejlett országot tömörít. Sajnos a bevezetőben említett mellrákos megbetegedési adatok a szervezet Magyarországra vonatkozó felméréseinek átlagos képét jól tükrözik: kevesebb megbetegedésre, több halálos eset jutott, ez a mai magyar valóság.

Nem véletlenül emeltük ki ezt a példát, mert a magyar egészségügy helyzetének legnagyobb problémái együttesen járulnak hozzá ehhez a szomorú eredményhez: az alulfinanszírozottság, a kórházak rossz felszereltsége, a szakemberhiány és ezek következtében a hosszú várólisták. Tekintsük át ezeket egyenként.

Ugyanannyit fizetünk kevesebbért

Magyarországon 2015-ben az állam a GDP 4,7 százalékát fordította egészségügyi kiadásokra, ezzel szemben az OECD országok átlaga 6,6 százalék volt. Ráadásul hiába reménykednénk abban, hogy ebben a tekintetben esetleg felzárkózás tapasztalható. Míg világ szinten forrásbevonás volt tapasztalható, nálunk az állam arányosan évről-évre kevesebbet költ az egészségügyre.

Mielőtt azzal akarnánk vigasztalódni, hogy a magyar egészségügyi ellátás legalább közvetlenül a lakosság számára olcsó, megjegyeznénk, hogy a lakossági kiadások nagysága megegyezik az OECD átlagával, ráadásul ezek az adatok nem tartalmazzák a lakosság hálapénzre fordított tetemes kiadásait.

Összefoglalva, míg a fejlett világban arányosan egyre többet fordítanak egészségügyi kiadásokra, Magyarországon egyre kevesebbet, miközben a magánfinanszírozás aránya nem alacsonyabb az átlagnál. Hiába várjuk tehát az államtól a helyzet javulását, vagy mi magunk fordítunk többet az egészségünkre, vagy jobb ha beletörődünk a jelenlegi állapotokba.

„A finanszírozási források nagyságát látva, nem meglepő, hogy a magyar egészségügy felszereltsége sok tekintetben az egyik legrosszabb. ”

A 35 ország közül arányosan csak Mexikó lakosságára jutott kevesebb MRI és CT készülék, de a sugárterápiás berendezések felszereltségének listáján is az utolsók között vagyunk.

Mindez bizonyosan hozzájárult a leginkább elkeserítő adathoz: miközben a rákos megbetegedések számát tekintve hazánk átlagkörüli értékével a középmezőnyben van, addig az ilyen okból bekövetkezett halálázások listáját évek óta magasan vezeti.

MINDENKIT ÉRINT

ÖN SEM SZERETNÉ KITENNI MAGÁT AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGY NEHÉZSÉGEINEK?

Kevesebb orvos, kevesebb idő a betegre

A helyzet általános okait keresve, elég, ha csak ránézünk a magyarországi várólisták hosszára az OEP (Országos Egészségügyi Pénztár) honlapján. Például nyitott szívműtétre vagy csípőprotézis beültetésre, több mint 200 napot, szaruhártya műtétre majdnem 1 évet, szívbillentyű beültetés 1 esztendőnél is többet kell jelenleg várni.

Magyarország az egynapos sebészeti eljárások tekintetében is jócskán le van maradva. Ezek körébe azok a műtétek tartoznak, amik a hagyományos módszerekkel szemben nem igényelnek hosszú, fárasztó és költséges kórházi tartózkodást, ráadásul ennek köszönhetően esetükben a kórházi fertőzés veszélyei is alacsonyabbak. Míg 2010-ben Dániában már az összes sebészeti beavatkozás 74 százalékát tették ki az egynapos sebészeti eljárások, nálunk ennek aránya alig 8 százalék volt.

Vessünk egy pillantást az orvoselvándorlás problémájára is. Ennek üteme 2010 óta lényegében változatlan, évente nagyjából ezer orvos és további hétszáz egyéb egészségügyi szakdolgozó igényel a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolványt. Ennek eredményeként az itthon maradtak egyre túlterheltebbek és egyre kevésbé képesek elegendő figyelmet szentelni betegeiknek.

Mindezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy a születéskor várható élettartamot tekintve az utolsók között vagyunk az Európai Unióban és csak Bulgáriát, Lettországot, Litvániát és Romániát sikerült magunk mögé utasítanunk.

Természetesen ehhez nagyban hozzájárul az alacsonyabb életszínvonal, a mozgásszegény életmód, a dohányzók és a túlzott mértékben alkoholt fogyasztók magas aránya is, azonban kétségtelen, hogy az egészségügy teljesítményének is nagy szerepe van az elkeserítő helyzetben.

Hogyan tegyünk magunkért?

Mit tehetünk hát, ha javítani szeretnénk egészségügyi kilátásainkon, azon túl, hogy egészségesebben igyekszünk élni, többet sportolunk és tartózkodunk a káros szenvedélyektől?

Vagy tétlenül tovább reménykedünk az állam teljesítményének javulásában, vagy a magunk kezébe vesszük a sorsunkat és megnézzük, mit nyújthat számunkra az egészségügy magánszektora.

Mivel legtöbbünk komolyabb probléma esetén nehezen vagy egyáltalán nem lenne képes finanszírozni egészségügyi kiadásait szükség esetén, ideális választás egészségbiztosítást kötnünk. Bár természetesen az igénybe vehető szolgáltatások köre és értéke biztosítási díjunk nagyságának függvénye, már alacsony összegért cserébe is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért és a zsúfolt kórházakkal, hosszú várólistákkal terhelt állami szektorban tapasztalható bosszúságok elkerüléséért.

Ne feledjük, így nem kell kitennünk magunkat a borítékátnyújtással járó megalázó és költséges eseteknek sem.

A biztosítók sokféle terméket és csomagot kínálnak magánszemélyek vagy cégek, egyedül élők vagy családosok számára. Valamennyi igényünkre és valamennyi rizikónkra azonban nem tud egyetlen termék sem védelmet adni, ezért több termék kombinációjából kell összeállítanunk a nekünk ideális magán egészségügyi hátteret.

TISZTÁN SZERETNE LÁTNI? FELHÍVJUK 5 PERCRE TELEFONON?

Ne húzzuk egymás idejét! 5 perc telefonon és megkapja a szükséges információt!

Csatlakozzon a MONEO közösséghez!

Csatlakozzon a folyamatos friss pénzzel fogható információkért!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!