Oldal kiválasztása

Mit értünk valójában ÖNGONDOSKODÁS alatt?

Olvasási idő (perc)

Mester
Gábor

ÖSSZEFOGLALÁS

Tévhiteket oszlatunk:

Érdekes jelenség, hogy az öngondoskodás, mint fogalom úgy vált elkoptatottá, hogy mellette a legtöbb ember számára még mindig alig jelent valamit… Jó, ha e szó hallatán legalább egy nyugdíjbiztosításra asszociálnak az emberek. Valóban dicséretes, ha valaki felismeri egyáltalán, hogy az állami nyugdíj önmagában nem garantálja az aktív éveink alatt megszokott életszínvonalat, ám az öngondoskodás távolról sem merül ki a majdani nyugdíjas éveinkről való gondoskodásban.

Valójában az öngondoskodás inkább azt a folyamatot jelenti, amikor tisztán látva és végiggondolva a velünk lehetségesen bekövetkező eseményeket (rizikók) és a biztosan bekövetkező élethelyzeteket (a jövő), ezekre tervszerűen felkészülünk. Ez egy olyan életszemlélet, ahol ahelyett, hogy a várható problémákat és veszélyeket bagatellizálnánk, igyekszünk ezeket számításba venni és megfelelő lépéseket tenni önmagunk és családunk védelmében.

A magunkról való gondoskodás messze nem merül ki abban, hogy teszünk-e félre, takarítunk-e meg nyugdíjas korunkra. A nyugdíjproblematikára
szorítkozni öngondoskodás címszó alatt egy leegyszerűsítés, mondhatni, tévedés. Az ÖNGONDOSKODÁS
nem egyenlő a nyugdíjunkról történő gondoskodással!

Az öngondoskodás a magunkról való tudatos, előrelátó, felelős gondoskodást jelenti. Ennek körébe tartozik az egészségünk védelme éppúgy, mint a cégünk, vagyonunk és legfőképp a családunk védelme.

A magunkról (és ebbe benne foglaltatik a családunk is) való gondoskodás az aktuális pénzkeresetünk, egzisztenciánk és egészségünk fenntartása mellett a jövőről való gondoskodást is magában foglalja.

A jövőről pedig kétféleképpen kell gondolkodnunk és gondoskodnunk:

1. az inaktív (nyugdíjas vagy nyugalmi) éveink megélhetésének biztosításáról, valamint
2. az addig az időpontig terjedő időszak várható és váratlan eseményeinek kivédéséről, finanszírozásáról.

Az egészről pedig tervszerűen kell gondolkodnunk: rövid (1–3 év), közép- (4–8 év) és hosszú távú (9+ év) szakaszokban.

Az öngondoskodás tehát valójában egészségünk, biztonságunk, vagyonunk, és legfőképpen családunk lehető legteljesebb védelmét jelenti, tudatos lépések mentén.

Itt kell kiemelnünk azt is, hogy mint az előző gondolatokból bizonyára jól látható, egy öngondoskodási terv semmiképpen nem egyenlő egy adott termék megvásárlásával. Sokszor látjuk sajnos, hogy egyesek milyen (ön)becsapásba tudnak esni, mondván, hogy van már X vagy Y termékem, biztosítva a jövőm.

A magunkról való gondoskodás messze nem merül ki abban, hogy teszünk-e félre, takarítunk-e meg nyugdíjas korunkra. A nyugdíjproblematikára szorítkozni öngondoskodás címszó alatt egy leegyszerűsítés, mondhatni tévedés. Az öngondoskodás nem egyenlő a nyugdíjunkról történő gondoskodással!

Hogyan kezdjünk mindehhez hozzá?

Az első pont egy tervszerű tőkefelépítéssel, stratégiával könnyedén megoldható. Azért írjuk, hogy könnyedén, mert ebben kulcsszerepe van a tőke = pénz x idő képletnek. Ami azt jelenti számunkra, hogy ugyanannak az összegnek a felépítéséhez minél több idő áll rendelkezésünkre, annál kevesebb megtakarítást igényel részünkről. Tehát valóban könnyedén felépíthető, ha előrelátóan gondolkodunk és cselekszünk. Az időfaktor mellett pedig kiemelkedő szerepe van annak is, hogy a pénzünk, megtakarításunk dolgozzon nekünk (ez egy külön szakma, ehhez tényleg szakember nyújtotta háttérre van szükségünk).

Mindezek előtt azonban kiemelten fontos egy ilyen tervnél, hogy a stratégia abból induljon ki, hogy mik a konkrét igények, mekkora tőkét kell és mikorra felépíteni. Azt, hogy a nevezett tőke felépítéséhez milyen évenkénti megtakarítás szükségeltetik, egy szakember tudja
nekünk kiszámítani.

Ezzel kell szembe állítanunk, illetve ennek kell megfeleltetnünk a megtakarítási
lehetőségeinket, illetve, ha nem tudjuk félretenni a kiszámított, szükséges összeget, akkor be kell látnunk, hogy a jövőbeni terveinket vagy épp életszínvonalunkat leszünk kénytelenek alacsonyabb szintre állítani.

Tudjuk, hogy sokunk esetében hátráltató tényező egy jelentősebb tőke felépítésének elkezdésében az aktuális kényelmi kiadásaink magas szintje. Józan gondolkodással azonban beláthatjuk, hogy a ’fogyasztói társadalom’ által generált kiadásaink bizonyos szintű visszaszorítása a későbbi sokkal fájdalmasabb és drasztikusabb életszínvonal-csökkenéstől véd bennünket.

A kezdeti lépésekkel járó lemondás csak rövid távon jelent valójában lemondást és hosszabb távon egy stabilan magasabb életszínvonal, egy súlyos probléma elkerülése vagy könnyed enyhítése lesz a biztos jutalmunk.

MINDENKIT ÉRINT

ÉRDEKLI MI MIT GONDOLUNK ÖNGONDOSKODÁS ALATT?

Hogyan érdemes stratégiát választanunk?

Pénzügyi befektetés esetén gondoljuk végig, mekkora tőkére szeretnénk szert tenni, ezek után pénzünk
függvényében már megállapítható, mennyi időre van szükségünk ennek eléréséhez. Vagy fordítva: mikorra van szükségünk egy bizonyos összegre. Kiszámolható, hogy különböző hozamkörnyezetekben mekkora tőkét kell fialtatnunk mindaddig.

Jövőbeni kockázataink kivédéséhez a biztosítók ma már teljes körű palettát kínálnak. A prevenciós jellegű egészségügyi szűrésektől, a betegség esetén történő ellátás szervezésén keresztül, egészen az életünk teljes védelméig.

Bár ez igen egyszerűen hangzik, valójában hónapokat tölthetünk el az internet legmélyebb bugyraiban böngészve, információkat keresve, akkor is csak az alternatívák töredékével leszünk tisztában. Specializált szaktudás szükséges egy jó terv felállításához és kivitelezéséhez.

Nem beszélve arról, hogy a kockázatokat, költségeket soha sem reklámozzák nagybetűkkel, legjobb esetben csak a konkrét ajánlatok kikérése után derül fény rájuk, van, amikor még akkor sem. Kivéve persze, ha a kisbetűs részeket is gondosan áttanulmányoztuk, és azok törvényi és piaci hátterét is vizsgáltuk. Javasoljuk, ha ez nem a szakmája, bízza ezt inkább szakemberre…

A legoptimálisabban összeállított öngondoskodási terv ráadásul rengeteg egyéni tényező függvénye, mint például családi állapotunk, jelenlegi és jövőbeni anyagi helyzetünk vagy az állami szabályozási környezet és annak várható változásai.

Érdemes lehet ezért inkább öngondoskodásra specializálódott tanácsadó céghez fordulnunk.

Ezek a cégek szerteágazó területekről érkező szakemberekre támaszkodnak, akik igen komoly idő- és energiaráfordítással szereztek képesítést és tapasztalatot arról, hogy eligazodjanak az öngondoskodást segítő termékek és szolgáltatások gyakran változó útvesztőiben.

Az IGAZI öngondoskodás tehát rendkívül komplex kérdés, egy valódi szakember viszont teljeskörűen személyre szabott, egyéni tervet készít számunkra, amivel nemcsak rengeteg időt spórolhatunk meg, de biztosak lehetünk abban is, hogy nem leszünk mi magunk is a közelmúlt befektetési botrányaihoz hasonló történetek kárvallottai és megtaláljuk a számunkra legoptimálisabb utat az ezernyi lehetőség közül.

Apropó!

Ha holnap jönne el a napja, hogy Ön többet nem dolgozik,
jelenlegi megtakarításaiból hány évig tudná fenntartani az Ön
és családja jelenlegi életszínvonalát?
1 év? 5 év? 8 év?
…és mekkora tőke szükségeltetne ahhoz,
hogy 10–20 évig is ezen vagy hasonló életszínvonalon éljenek?

TISZTÁN SZERETNE LÁTNI? FELHÍVJUK 5 PERCRE TELEFONON?

Ne húzzuk egymás idejét! 5 perc telefonon és megkapja a szükséges információt!

Csatlakozzon a MONEO közösséghez!

Csatlakozzon a folyamatos friss pénzzel fogható információkért!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!