Oldal kiválasztása

A lojális dolgozó a legnagyobb kincs a munkaerő-piacon

Olvasási idő (perc)

Forgács
István

ÖSSZEFOGLALÁS

A folyamatosan változó munkaerő-piaci verseny során napjainkban egyre inkább felértékelődni látszanak az anyagi vonatkozásban nem mérhető értékek. Ezek közül az egyik legfontosabb alkalmazottaink lojalitása. Az elmúlt évek demográfiai és piaci változásai egyre nagyobb mobilitást tesznek lehetővé a munkavállalóknak, biztosítva ezzel a különböző munkahelyek közti, folyamatos vándorlás lehetőségét.

Dolgozóink hűségét nem feltétlenül tudjuk anyagi kompenzációval, fizetésemeléssel és béren kívüli juttatásokkal megvásárolni. A fiatalabb generáció számára jóval többet jelent az élhető munkakörnyezet, a megbecsülés, valamint az, ha főnökei és munkatársai meghallgatják munkakörével kapcsolatos kreatív ötleteit és javaslatait.

A munkavállalók lojalitásának kivívása nem egyszerű, folyamatos figyelmet és energia-befektetést igénylő feladat, azonban ha sikerül megteremtenünk a kölcsönös tisztelet feltételeit, mind a munkamorál javulásának elérése, mind a fluktuáció megakadályozása elérhető célnak bizonyulhat.

Az elmúlt évek folyamatosan változó munkaerő-piaci viszonyai mellett szinte mindennél fontosabbá vált a cégek számára, hogy olyan alkalmazottakat találjanak, akik nem csupán elvégzik munkájukat, de jól is érzik magukat az általuk betöltött munkakörben.

Míg az idősebb generáció tagjai megelégedtek azzal, hogy munkáltatóik nem élő munkarobotként tekintettek rájuk, addig az Y generáció gyermekei már elvárják, hogy munkahelyükön ne egyszerűen megbecsüljék őket, de emellett megfelelő mértékű figyelmet is kapjanak, kiélhessék kreativitásukat, és a cég korrekten díjazza elvégzett munkájukat.

A megfelelő munkakörülmények megteremtése segíthet abban, hogy vállalkozásunk hatékonyan birkózzon meg napjaink egyik legnagyobb munkaerő-piaci problémájával, dolgozók szinte folyamatos, cégről cégre történő vándorlásával.

Hogyan nyerjük meg munkavállalóink lojalitását?

A munkavállalók lojalitásának kivívása nem egyszerű, sőt, nagyon is komplex feladatot jelent, mely állandó energia-befektetést és figyelmet igényel. Érdemes már az új kollégák kiválasztás után lépésről lépésre építeni ezt a bizalmi rendszert, megalapozni munkavállalóinkkal a stabil együttműködést és a kölcsönös tiszteletet. Sokan talán nem is gondolnánk elsőre, ám a megbecsülés és a jó munkakörülmények a legtöbb ember számára már fontosabbak a magasabb fizetéseknél, a versenyképes, béren kívüli juttatásoknál is.

Éppen ezért a munkavállalók megtartását első sorban az emberi kapcsolatok fejlesztése segítheti. Ha egy dolgozó bizalmi kapcsolatot ápol főnökével és jó viszonyban van kollégáival, jóval kisebb az esélye annak, hogy az első, adandó alkalommal elfogadjon egy magasabb bérezéssel kecsegtető, ám számára emberileg kevésbé kedvező ajánlatot. A munkavállalók elvesztéséhez hasonlóan sok köze lehet a bizalomnak, a távozásban ugyanis legtöbb esetben a be nem tartott munkáltatói ígéretek és az embertelen bánásmód játszanak leginkább szerepet.

Első kulcslépésként fontos tehát, hogy az új alkalmazottaknak minden lehetőséget és segítséget megadjunk arra, hogy hatékonyan integrálódjanak új munkakörnyezetükben. Támogassuk őket abban, hogy minél hamarabb átlássák cégünk struktúráját és a rájuk háruló feladatokat, valamint éreztessük velük, hogy számítunk véleményükre, nyitottak vagyunk ötleteikre, és ezek megvalósítására megfelelő teret biztosítunk számukra. A cégbe fektetett túlmunkát minden esetben honoráljuk, akár pénzbeli, akár munkakörülményeket illető juttatásokkal. Az egyik legfontosabb feladat pedig a folyamatos, őszinte és nyílt kommunikáció fenntartása.

Miért érdemes a lojalitását megnyerni és megbecsülni?

Alkalmazottaink lojalitásának megnyerése nem csupán abban az esetben jön jól, ha felmerül a munkahelyváltás kérdése. A munkahelyükhöz kötődő alkalmazottak minden szituációban megbízhatóbb azoknál a munkavállalóknál, akik egyszerű, elvégzendő feladatként tekintenek munkájukra, és általában teljesítményük is kiemelkedőbb, hiszen a cég sikereit némileg a saját sikereikként is képesek megélni.

A kölcsönös megbecsülés abban az esetben is fontos, ha a cég életében felmerül a túlmunka szükségessége. A motivált és lojális munkavállaló tudja, hogy számíthat munkáltatójára, éppen ezért a hasonlóan szükséges szituációkban mi is nagyobb eséllyel számíthatunk együttműködésére.

A legjobb megoldás tehát fluktuáció csökkentésére a szervezetfejlesztés, kiválasztási folyamataink hatékonyságának felülbírálása és tökéletesítése, valamint alkalmazottaink igényeinek folyamatos felmérése, és ésszerű kereteken belül az ehhez történő igazodás, alkalmazkodás.

TISZTÁN SZERETNE LÁTNI? FELHÍVJUK 5 PERCRE TELEFONON?

Ne húzzuk egymás idejét! 5 perc telefonon és megkapja a szükséges információt!

Csatlakozzon a MONEO közösséghez!

Csatlakozzon a folyamatos friss pénzzel fogható információkért!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!