Oldal kiválasztása

„Ingyen” állami pénz, könnyen és gyorsan

Avagy hogyan éljünk az éves adóvisszatérítések lehetőségével?

Olvasási idő (perc)

Forgács
István

ÖSSZEFOGLALÁS

Talán kevesen tudják, de évente akár százezres nagyságrendű összegektől eshetnek el abban az esetben, ha nincsenek tisztában az általuk igénybe vehető adókedvezményekkel és –visszatérítésekkel. Az állam által a személyi jövedelemadót (SZJA) fizető természetes személyek számára kínált engedmények bizonyos feltételek mellett több célból is igénybe vehetők.

Míg az öngondoskodási célú adókedvezményeket kizárólag megtakarítás formájában, addig a házasságot, családalapítást, valamint a betegellátást támogató hozzájárulásokat készpénz formájában, akár havi, vagy éves kifizetéssel is kérhetjük éves adóbevallásunk idején.

Az alábbi írás az SZJA-t fizető személyek számára felhasználható adóvisszatérítési lehetőségek témakörét járja körbe, és ezek előnyeivel, valamint az igénybevételükhöz szükséges részletekkel foglalkozik.

  1. Öngondoskodási célú kedvezmények és igénylésük feltételei
  2. Egyéb, készpénz formájában igényelhető visszatérítések

Annak ellenére, hogy talán kevesen tudják, az állam által kínált, öngondoskodást, családalapítást, valamint súlyos betegségekkel való együttélést segítő adóvisszatérítési lehetőségek jó ideje igénybe vehetők szinte minden, személyi jövedelemadót fizető állampolgár számára.

Összegük a befizetett adóhoz, illetve az adott támogatási forma igénybevételéhez szükséges feltételekhez mérten változó, azonban legtöbbjükben közös, hogy éves szinten egyáltalán nem jelentéktelen, akár százezres nagyságrendű pénzösszegekről is beszélhetünk. Igénylésükre rendkívül egyszerű módon, éves adóbevallásunk leadása során nyílik lehetőségünk, ami nem jár sem különösebb energia-befektetéssel, sem pedig extra anyagi kiadással.

Ráadásul, ha megfeledkeznénk arról, hogy ezzel kapcsolatos nyilatkozatunkat időben nyújtsuk be munkáltatónk felé, a következő adóbevallás idején a minket illető összeg visszamenően is kérvényezhető. De egészen pontosan milyen célokra is igényelhetünk éves adóvisszatérítést?

Nyugdíjcélú adókedvezmény

Ma már senki sem rejti véka alá, hogy a hazai nyugdíjrendszer hatalmas problémákkal küzd, éppen ezért az elmúlt időszakban kiemelkedő kérdést jelent az önálló előtakarékoskodás. Szerencsénkre azonban az állam is igyekszik a probléma elébe állni és időben kezelni azt.

Éppen erre a célra hozták létre az öngondoskodásunkat segítő, 20%-os adókedvezményt, melynek legfőbb előnye, hogy habár nem kapunk kézhez havi szinten egy bizonyos összeget befizetett személyi jövedelemadónk után, ellenben pénzünk korábbi befizetéseink mellé kerülve pénztári egyéni számlánkon, kamatostól kerül jóváírásra.

Önkéntes nyugdíjpénztár esetén az egyénileg teljesített éves befizetéseink 20%-át írathatjuk jóvá öngondoskodási célú adókedvezmény formájában. A nyugdíjcélú adókedvezmény az államtól már kifizetett személyi jövedelemadónkból visszakapott összeg, mely nyugdíj-megtakarításunk értékét növeli.

Az igénybe vehető adóvisszatérítés nyugdíj-megtakarítási típusonként különböző mértékben van maximálva, de minden esetben létezik egy nem meghaladható értéke, ami évente befizetésektől függően 100-150.000 forintot jelent.

A nyugdíj előtakarékosságunkért járó adókedvezményt közvetlenül a nyugdíj megtakarítási számlánkra írják jóvá, minden évben egyszer. Ezt a pénzt tehát nem költhetjük semmi másra, csak a nyugdíjunkra, és kizárólag abban az esetben vehető igénybe, amennyiben SZJA-t fizetünk.

Az adókedvezmények más célokra is igénybe vehetők

Az öngondoskodást támogató adókedvezmények mellett több módszer is létezik, melyek mindegyke az összevont adóalapot csökkenti, tehát összegük szabadon felhasználható. A családi adókedvezmény például havi folyósítással is kérhető, de akár egy összegben, az adóbevallással is igényelhetjük.

Végösszege az eltartott gyermekek számától függően változik, egy gyermek esetén havi 10, kettő esetén fejenként 17.500, három gyermek esetén pedig fejenként 33 ezer forint lehet havonta.

Az első házasok adókedvezményét a házastársak együtt vehetik igénybe, a házasságkötés napjától számított 24 hónapon át. Ez összesen havi 5000 forintot jelent, mely a családi adókedvezményhez hasonlóan szintén kérhető havonta, vagy az év végi adóbevallással együtt egy összegben.

Fontos tudni azonban, hogy az első házasok adókedvezménye kizárólag abban az esetben vehető igénybe, ha legalább az egyik félnek ez az első házasságkötése.

A betegség után járó adókedvezmények főként súlyos fogyatékossággal járó, vagy hosszan tartó betegségek esetén (pl. laktózérzékenység, cukorbetegség) vehetők igénybe. Ezen támogatás összege a mindenkori minimálbér 5 százalékát jelenti és akár hat évre visszamenőleg is kérvényezhetjük.

A kedvezmény érvényesítésének feltétele a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolás vagy a hosszantartó betegségről szóló, rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozat bemutatása.

TISZTÁN SZERETNE LÁTNI? FELHÍVJUK 5 PERCRE TELEFONON?

Ne húzzuk egymás idejét! 5 perc telefonon és megkapja a szükséges információt!

Csatlakozzon a MONEO közösséghez!

Csatlakozzon a folyamatos friss pénzzel fogható információkért!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!