Oldal kiválasztása

Lakáscélú állami támogatások a biztos jövő megteremtése érdekében

Olvasási idő (perc)

Forgács
István

ÖSSZEFOGLALÁS

Életünk egyik legfontosabb momentuma az otthonteremtés. A lakásvásárlás vagy építés azonban rengeteg tervezést, energiát és anyagi ráfordítást igénylő feladat. Kevesen tudják, hogy új vagy használt lakás vásárlása, de építkezés esetén sem feltétlenül kell kizárólag önerőre és hitelekre alapozni jövőjüket, hiszen az állam által ilyen célra több vissza nem térítendő támogatás is igénybe vehető. Ezek sok esetben milliós nagyságrendű összegekkel is támogathatják otthonteremtésünket. Az vissza nem térítendő állami támogatások és adókedvezmények a legtöbb esetben gyermekes családok, valamint személyi jövedelemadót fizető magánszemélyek számára érhetők el. Jelenlegi cikkben ezekről a támogatásokról és az igénylésükhöz szükséges feltételekről olvashatunk.

  1. A lakáscélú állami támogatások két formája
  2. CSOK, OTK, LTP – mit jelentenek és milyen feltételek mellett vehetők igénybe?
  3. Hogyan juthatok állami támogatáshoz?

Életünk egyik legfontosabb momentuma az otthonteremtés. A lakásvásárlás vagy építés rengeteg tervezést, energiát és anyagi ráfordítást igénylő feladat, azonban napjaikban a korábbi évekhez képest igazán kedvező helyzetben vannak azok a családok, akik lakást szeretnének építeni vagy vásárolni.

Hazánkban eddig talán még sosem látott mértékű és színvonalú támogatás áll rendelkezésre az otthonteremtésen gondolkodó fiatal párok és családok számára. Mielőtt tehát ingatlan vásárlására adnánk a fejünket, érdemes tájékozódni minden, számunkra elérhető lehetőségről, és ha tehetjük, igénybe is venni azokat.

Sokszor ugyanis a hitelintézeteken keresztül akár használt lakás vásárlására is 1-10 millió Ft közötti támogatáshoz juthatunk az államtól.

A lakáscélú állami támogatások különböző fajtái

Az állami támogatásoknak több fajtája létezik. Az első típusnál az ingatlan célokhoz pénzbeli támogatást biztosít az állam, míg a második típusnál a hitelek kamatait támogatja állami kamattámogatás formájában. A vissza nem térítendő támogatások jogszabályban meghatározott célokra, meghatározott összegben igényelhetők.

A napjainkban legismertebb és leginkább népszerű vissza nem térítendő állami támogatási forma az otthonteremtési célra alkalmazható Családi Otthonteremtési Kedvezmény, azaz a CSOK, amely új és használt lakás vásárlásához, valamint lakásépítéshez is egyaránt igénybe vehető.

Felvételéhez azonban alapfeltételt jelent a gyermekvállalás, és az igényelhető összeg is a meglévő vagy tervezett gyermekek számától függ. Ez új lakás vásárlása esetén maximum 10 millió, használt lakás esetén 2,75 millió forintot jelent.

A CSOK mellett pénzbeli hozzájárulási formaként az új lakást építő családok számára adó-visszatérítési támogatás is igényelhető. Ezzel a támogatási formával az építőanyagok, valamint az építési telek általános forgalmi adója igényelhető vissza, maximum 5 millió forintos összegben.

Az állami támogatás másik népszerű, azonban a CSOK óta kissé háttérbe szorult formája az otthonteremtési kamattámogatás (OTK), melynek lényege, hogy a támogatást nem egy összegű készpénz-kifizetésként kapjuk, hanem az általunk felvett lakáscélú hitel kamatait bizonyos feltételek fennállása esetén egy ideig az állam fizeti helyettünk.

A kamattámogatás tervezhető fix kamatokat és ezáltal fix törlesztő-részleteket biztosít számunkra, és akár több millió forinttal is csökkentheti lakáshitelünk összegét.

Állami támogatás nem feltétlenül csak abban az esetben igényelhető, ha valaki már konkrét lakás megvásárlására, vagy építkezéshez szeretne anyagi segítséghez jutni. Azoknak is érdemes megismerniük lehetőségeiket, akik számára egyelőre csak távlati cél az otthonteremtés.

Ezt a célt szolgálja a Lakástakarék Pénztár (LTP), amely támogatás szerződésenként akár 72.000 Forint állami, vissza nem térítendő pénzbeli juttatást jelenthet évente. Az támogatások összegét az állam a félretett pénzhez a bejelentett jövedelemtől függetlenül, azaz nem SZJA elengedéssel vagy jóváírással teszi hozzá.

Hogyan igényelhetők az állami támogatások?

Az állami támogatások hitelintézeteken keresztül igényelhetők, azonban érdemes tájékozódni arról, hogy melyik támogatás melyik intézetben érhető el, és milyen elvárások mellett vagyunk rá jogosultak. Mint sok más esetben, a jogszabályok és a feltételek itt is folyamatosan változnak, formálódnak, ezért mielőtt állami támogatást igényelnénk, fontos, hogy tájékozódjunk az igénybe vételhez szükséges, aktuális kritériumokról.

Érdemes első körben minél több hitelintézetet felkeresnünk, és személyesen érdeklődni az elérhető állami támogatásokról és azok igénybe vételének feltételeiről.

TISZTÁN SZERETNE LÁTNI? FELHÍVJUK 5 PERCRE TELEFONON?

Ne húzzuk egymás idejét! 5 perc telefonon és megkapja a szükséges információt!

Csatlakozzon a MONEO közösséghez!

Csatlakozzon a folyamatos friss pénzzel fogható információkért!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!