Oldal kiválasztása

Miért van válságban a magyar nyugdíjrendszer, és mi lehet a megoldás?

Avagy az időskori öngondoskodás lehetséges alternatíváiról

Olvasási idő (perc)

Forgács
István

ÖSSZEFOGLALÁS

Sajnos ma már köztudott tény, hogy a hazai nyugdíjrendszer válságos időszakát éli, és aki teheti, megpróbál idős napjai nyugalmáról különféle alternatív módokon előre gondoskodni. Ennek fő oka az országunkat egyre inkább sújtó elöregedés, mely a korábban működő nyugdíjrendszer erős instabilitásához, később teljes felborulásához is vezethet. Az időskori napok nyugalmának biztosítására ebből fakadóan a leginkább reális alternatívának az öngondoskodás megalapozása látszik. Az önkéntes nyugdíjpénztárak kiváló lehetőséget kínálnak ugyan a takarékosságra, azonban jó tudnunk azt is, hogy nem csupán mi vagyunk tisztában a nyugdíjrendszert sújtó, hatalmas problémákkal, de az állam is. Az alábbi írás a nyugdíjrendszer problémáival, az öngondoskodás különböző formáival, és az állam által ebből a célból kínált, különböző támogatásokkal foglalkozik.

  1. Miért fontos az időskori öngondoskodás anyagi megalapozása?
  2. Mik a lehetőségeink, ha nem bízunk a nyugdíjrendszerben?
  3. Milyen lehetőségeket kínál az állam az öngondoskodás segítése céljából?

A nyugdíjrendszer hanyatlásának fő oka: az elöregedés

A magyar nyugdíjrendszer alapja évtizedek óta egyfajta függő viszony, hiszen az ember nem magának fizeti nyugdíját, hanem az aktív dolgozók által fizetett járulékok fedezik az időskorában kézhez kapott, havi összeget. Mivel napjainkban egyre kevesebb gyermek születik, így társadalmunk egyre inkább öregszik, ami egyenes utat jelent ahhoz, hogy évről évre kevesebb járulék-befizető jusson egy nyugdíjasra.

A KSH statisztikai felmérései már két évvel ezelőtt kimutatták, hogy közel fele annyi 0-4 éves gyermek van az országban, mint 40-45 éves, aktív munkavállaló. Ez komoly problémákhoz, a nyugdíjrendszer instabilitásához, és az egyre csökkenő nyugdíjakhoz vezet.

Egyes szakértői becslések szerint 10-15 éven belül akár a nyugdíjkassza negyede is kieshet, ami jelenleg elképzelhetetlen gondot jelent. Ilyen körülmények mellett a jövőben a nyugdíj-korhatár folyamatos emelkedése mellett sajnos az is várható, hogy hiába egy ledolgozott élet után, időskorunkra nem számíthatunk a nyugdíjrendszer segítségére.

Ebben az esetben mindössze két lehetséges megoldás marad az ember számára. Vagy a gyermekei segítségére szorul, és bízik abban, hogy saját anyagi biztonságuk mellett az ő életét is támogatni tudják, vagy, ami a legrosszabb, időskorára mindenféle életjáradék nélkül, végérvényesen magára marad.

Egyik lehetőség sem hangzik túlságosan szívélyesen, érdemes tehát már most elgondolkodnunk azon, hogyan spóroljunk minél több pénzt, ha gondtalanul, megérdemelt pihenéssel töltve szeretnénk élni idős napjainkat.

Az időskori öngondoskodás lehetséges alternatívái

Ma már szerencsére nincs szükségünk arra, hogy spórolt pénzünket a párnába varrva, vagy a szekrény aljába rejtve kuporgassuk otthon idős napjainkra.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak már jó ideje biztosítják az előtakarékosság lehetőségét, azonban érdemes tudnunk azt, hogy különböző adókedvezmények és visszatérítések formájában az állam is próbálja segíteni azt, hogy munkával töltött éveink után időskorunkat is megfelelő életszínvonalon, méltósággal élhessük meg.

Az öngondoskodást leginkább ösztönző kezdeményezés a személyi jövedelemadóból visszaigényelhető 20%-os adó-visszatérítés, melyet az állam kifejezetten az időskori öngondoskodásra gondoló munkavállalók számára hozott létre. Abban az esetben, ha személyi jövedelemadót fizetünk és önkéntes nyugdíjpénztárat tartunk fenn, egyénileg teljesített éves befizetéseink 20%-át írathatjuk jóvá öngondoskodási célú adókedvezmény formájában.

Az összeg határértéke éves szinten befizetett SZJA-nktól és megtakarításaink típusától függően változhat, de minden esetben létezik egy nem meghaladható érték, ami évente befizetésektől függően nagyjából 100-150.000 forintot jelent.

Éppen ezért érdemes már korán gondolnunk a jövőnkre, és akár kis összegekkel elkezdeni a spórolást, mert ahogyan az adó-visszatérítés példája mutatja, az állam segítségével egész szép összegeket gyűjthetünk össze idős napjainkra.

A kérdés persze, hogy az egyre inkább elöregedő társadalomban hogyan lehet képes a jelenlegi nyugdíjrendszer némileg megállni a lábán, továbbra is nyitott marad, azonban ha sikerül is valahogy megoldani a problémát, az előre láthatólag egy hosszú, nehéz időszakokkal teli folyamat lesz.

Egészen odáig azonban gondolnunk kell saját jövőnkre, és gyermekeinkére is. Minél hamarabb érdemes nem csupán megismerkedni az időskori öngondoskodást segítő, anyagi biztonságot védelmező lehetőségekkel, de megtanulni élni is velük.

TISZTÁN SZERETNE LÁTNI? FELHÍVJUK 5 PERCRE TELEFONON?

Ne húzzuk egymás idejét! 5 perc telefonon és megkapja a szükséges információt!

Csatlakozzon a MONEO közösséghez!

Csatlakozzon a folyamatos friss pénzzel fogható információkért!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!