HOME          SERVICES          ABOUT          CONTACT          BLOG

Merre megy a világ?

Mindenki emlékszik 2008-ra, de vajon emlékszünk-e arra, hogy amikor a hírekben válságról vagy rossz piaci környezetről hallottunk, akkor jellemzően már 20-30, esetleg még több százalékkal csökkentek a piacok és nagy valószínűséggel a befektetések értéke is…? Épp ezért előrelátónak lenni és az alap összefüggéseket ismerni sok pénzt érhet ez alkalommal is.

Ennek okán összegyűjtöttem azokat a legegyértelműbb trendeket a világban, amiket figyelembe kell vennie, ha megtakarításai, befektetései gyarapodását szeretné látni a következő években is.

Fontos leszögezni, hogy infláció feletti gyarapodásra gondolok és semmiképpen nem spekulatív jellegű kereskedésre. Trendekről, trend-fordulókról és gazdasági összefüggésekről írok az alábbiakban.

Egy előrelátó stratégikus gondolkodásnak, az alapösszefüggések ismeretének és a kockázatok kezelésének kulcsszerepe van a most következő időszakban Van személyes pénzügyi stratégiája a következő évek kihívásainak kezelésére és lehetőségeinek meglovagolására? A nyertesek között szeretné látni magát 10 év múlva?

Mi mindig elérhető közelségben vagyunk!

Kérdés esetén, hívjon az alábbi

+36 70 60 777 00

számon!

TREND 1: Jegybanki alapkamatok emelkedése

Az amerikai jegybank kamatemelési üzemmódban van. Érdekel ez bennünket a hétköznapokban? Nyilván nem. Pedig fontos lehet. Miért? Mert kiszívja a pénzt a piacokról, ami legtöbb instrumentum értékének csökkenéséhez vezet, és ami az Ön vagyonának a csökkenéséhez vezethet, ha ilyen instrumentumokat tart.

Míg a csökkenő és a nulla közeli alapkamat pozitív hatással volt a részvényárak emelkedésére, addig az emelkedő kamat automatikusan csökkenti az eszközárakat. Kiszívja a tőke egy – biztonságot kereső – részét a piacokról.
A világszerte megfigyelhető jegybanki alapkamat emelések a legfontosabb trend, amit figyelembe kell vennünk.

Egyértelműen a 2009-től megfigyelhető kamatcsökkentés volt az emelkedő piacok, a konjunktúra elsőszámú fűtőereje. (karöltve a 2. trenddel) Lássuk tehát a nagy képet: 1980 óta tartó, 26 éves kamatcsökkenési trend fordult meg! Értelemszerűen nem is csökkenhetett 0% alá. Most ellenkező irányba indultak a folyamatok a világban.
A kamatemelési periódus az USA-ban már 2016-ban elkezdődött. A piacok mégis emelkedtek az elmúlt két évben is. A fűtőanyagok azonban fogyóban. Az emelkedő jegybanki kamatok egyenes és automatikus következménye az emelkedő hitelkamatok megjelenése. És ugye mindannyian jól emlékszünk a 2008 előtti években olcsó hitellel eladósodott emberekre, akik az emelkedő kamatokat már nem tudták kifizetni…

Igazán elgondolkodtató a tény, hogy az előző adósságválságot újabb (olcsó) adóságfelhalmozással kezelték.

TÉNYEK - Ki érti ezt?
Az USA jegybankja 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.
2015 decembere, a kamatemelési ciklus elindulása óta a mai napig nyolc alkalommal 2,00-2,25 százalékra emelte az irányadó kamatsávot.
Mindeközben az MNB a 2015. decemberében irányadó magyar alapkamatot 1,35%-ról, 0,9%-ra csökkentette 3 lépésben 2016. május 25-ig. Azóta is ott tartja.
Az Európai Központi Bank (EKB) jegybanki alapkamata 0% 2016. március 16. óta.

TREND 2: Véget ért a pénzbőség periódusa

A pénzbőség eszközárakra gyakorolt felhajtó hatása előre láható volt. Egyre közelebb vagyunk az igazság pillanatához, amikor majd ténylegesen kiderül, hogyan kell megítélni a nagy jegybankoktól látott politikát. A pénzbőség (kvantitatív enyhítés + nullkamatok) kora véget ért, és ez súlyosan érinthet több gazdaságot is.
Sokak szerint a legfontosabb negatív tényező, ami veszélyezteti jelenleg a világgazdaságot az a pénznyomtatás megfordulása: elindult a pénzvisszaszívás.
A jegybankok elkezdték visszaszívni a sok kinyomtatott pénzt. Ez nagyon-nagyon szignifikáns változás. Az elmúlt években ugyanis mindennek az árát (kötvény, részvény, arany, műtárgyak, bitcoin, ingatlan, stb.) a pénznyomtatás emelte meg. A sok pénzt valamibe tenni kellett, megvettek a befektetők mindent, amit láttak. Mostantól ez a pénz valahonnan hiányozni fog. Ennek a 2008 óta zajló elképesztő monetáris politikai kísérletnek (első része?) véget ért.

TREND 3: Infláció emelkedése

Az infláció mindig ‘becsapós dolog’. Van egy hivatalos adat, mégis mindenkinek más az egyéni fogyasztói kosara. Nincs két egyforma kosár. Még az enyém és a feleségemé sem azonos. Pedig elég szoros szimbiózisban élünk. De ha az én fodrászom csak 10%-ot emel az árakon, miközben az Ő fodrásza 20%-ot, akkor Ő jobban érzi a bőrén a szolgáltatások inflációját.

Van-e jelentős infláció napjainkban? Az MNB középtávú inflációs célja 3%! Ami egészséges célnak mondható. Ha azonban kidugjuk a fejünket a statisztikák mögül látjuk, hogy:
1. Mennyivel nőttek a bérek? – bérinfláció a vállalatok számára
2. Mennyivel emelkedtek az ingatlanárak? – tipikus eszközinfláció
3. Csőszerelő, kozmetikus, cipész – szolgáltatási árinfláció

Mindeközben a hivatalos fogyasztói kosárban teljesen más van…

Ha emelkedik a jegybanki alapkamat törvényszerű dolgok szoktak történni a gazdaságban is. Jellemzően csökken a részvények értéke – ezt látjuk a tőkepiacokon. Logikusan megdrágulnak a hitelek, hiszen nő a kamatláb – ezt látjuk a bankpiacokon. A harmadik, hogy a meglévő kötvények értéke zuhan, az újaké pedig növekszik.
A forint árfolyamának gyengülése, mint megtapasztaltuk az előző hónapokban szintén erős inflációs hatással bír (importtermékek magyarországi ára – jó példa az új iPhone-ok kiemelkedően magas ára).
Fontos tendencia még a nagyvilágban, hogy a felhalmozódott óriási vállalati- és állam-adósságállomány legegyszerűbb rendezési módja ismét az elinflálás lehet. Vagyonunk megőrzése és gyarapítása érdekében viszont szükségszerű a valós infláció hozamokban való túlteljesítése.

TREND 4: Nincsenek új csúcsok a pénzpiacon és a gazdaságban

Stagnálás, esés vagy csökkenés az út várhatóan. A recessziós szakasz első jelei már mutatkoznak. Kínában esnek például az autóeladások, 1992 óta először, de esnek az okostelefon-eladások is…

Ha Kína lassul, akkor minden lassul. A Mercedes és társai kevesebb autót gyárt, a beszállítók (részben Magyarországon) átállnak a 3 műszakos gyártásról a kettő esetleg az egy műszakosra… A gyári “munkás” kevesebbet keres és ezáltal kevesebbet költ… Folytassam?
Ez nem a világvége és nem feltétlenül válság a következmény. De mindenképpen egy új éra. Fel kell készülni a pénzügyi hatásokra és a magunk előnyére kell fordítani azokat.

Akik nem aludtak 2009-2010-ben, hanem látták és értették a közgazdasági összefüggéseket, azoknak a vagyona 3-4szereződött csupán azzal, ha beleálltak időben egy 10 éves emelkedő trendbe. Nem spekuláltak nem kereskedtek csak felszálltak a vonatra és kényelmes utaztak a célállomásig.

A vonat megérkezett az utasok készülődnek lefelé és ki-ki keresi a maga csatlakozását. Ön még marad? Ugye nem aludt el? Legyen éber és profitáljon a következő 10 év lehetőségeiből.

Többszörözze meg jelenlegi vagyonát ésszerű kockázatvállalással. Van egy mondás, hogy a legtöbb üzlet nyeresége vagy vesztesége már a belépés pillanatában determinálódik.

TREND 5: Politikai hatások

A világ az USA-t figyeli, követi. Trump adócsomagjának következményeként nagyon sok amerikai nagyvállalat (pl. Apple, Facebook, Google, Netflix) vitte haza a külföldön parkoltatott dollármilliárdjait. (Ezekből a pénzekből jellemzően saját részvény visszavásárlásokat hajtottak végre.)

Ezt az adócsomagot egy egyszeri mesterséges árfelhajtó jelenségként definiálhatjuk. Ez egy olyan politikai hatás, ami nem lesz a jövőben.
TRUMP adóreformja és a pénzek hazahozatala emelte a piacokat. A hatás azonban kimúlni látszik. Lassuló vagy recesszióba forduló gazdaság jelei mutatkoznak itt is.
Az USA-Kína kereskedelmi- és vámháború néven elhíresült jelenség is sokkal inkább politikai játszma semmint gazdasági. A hatásai mégis két ország gazdaságát lassíthatják.
A kínai államfő, … … ígérete a gazdaság struktúrális átalakításáról – lsd. árnyék-bankrendszer felszámolása – is inkább politikai szándék, melynek eredményei mégis a gazdaságban determinálódnak majd pozitív vagy negatív módon.

Mindezek együttesen, de külön-külön is teljes gazdasági trendeket képesek meghatározni.

A globalizált világ jelenleg nyugodtnak tűnő felszíne alatt hatalmas struktúrális változások zajlanak.

Vegyük például a mesterséges intelligencia, big data, biotechnológia és a blokk-lánc technológia rohamos fejlődését és térnyerését. Ezekből következően feltételezhetően új iparágak és vállalatok nőnek ki (lsd. a Facebook is csak 10 éves).
Ezekből adódóan teljesen más módon lesz gyarapítható a vagyonunk, mint ahogy a korábbiakban. Sokkal inkább kell diverzifikálnunk befektetéseinket iparágak, földrészek, technológiák, devizlák és biztonságot jelentő menekülő-eszközök között. Példa ez utóbbira az MNB jelentős fizikai arany vásárlása.

A világot tehát nagy erők mozgatják különbköző irányban. Ezen erőhatások mentén pedig új vagyonok épülhetnek fel, vagy olvadhatnak is el akár, ha nem nézzük a nagy képet és a fontos összefüggéseket. Tehát ezen trendeket mindenképpen figyelembe kell venni befektetési döntéseink meghozatalánál, hogy elégedett konstatáljuk a következő években is vagyonunk gyarapodását.

Önnek is segíthetünk?

Amikor személyes vagy céges pénzügyi stratégiákat készítünk, akkor fenti pontokat mi mindenképpen figyelembe vesszük.

Keressen minket az alábbi elérhetőségeken és egyeztessünk egy órányi személyes konzultációt, hogy tisztán láthasson.
Tel. +36 70 60 777 00
Email: office@moneosystem.com

Cégadatok:

MONEO System Kft.
1016 Budapest, Naphegy u. 9.
ADÓSZÁM:24073017-2-41
CÉGJEGYZÉKSZÁM:01-09-189688
Felügyeleti szerv: Magyar Nemzeti Bank
Regisztrációs szám: 105080313539

Elérhetőségi adatok: moneosystem.com office@moneosystem.com +36 30 208 9555

Felügyeleti szerv: Magyar Nemzeti Bank

logo_of_the_hungarian_national_bank2

Regisztrációs szám: 105080313539

Csatlakozzon a MONEO közösséghez!

Csatlakozzon a folyamatos friss pénzzel fogható információkért!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

You have Successfully Subscribed!

MUNKAERŐMEGTARTÁS

Kérem a témakörben írt szakmai anyagokat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Sikeresen feliratkozott!

Cookie-k segítenek nekünk javítani a szolgáltatásunkat. Az oldal használatával Ön hozzájárul cookie szabályzatunkhoz. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás